Underground Magic

Az Underground Magic (avagy UM) 2008. őszén alakult meg, amikor 10 fiatal bűvész összeállt, hogy felkavarja kicsit a magyar bűvészet állóvizét. Nem a világot akarjuk megváltani, pusztán létrehozni egy közösséget, és egy felületet, ahol a fiatal bűvészek megmutathatják magukat a nagyérdeműnek, ahol elmondhatjuk, mit gondolunk mi a bűvészetről, és ahol közelebb hozhatjuk a csodát a hétköznapi emberekhez.

Friss topikok

  • Benke Smith (törölt): Nincs azzal semmi baj, ha a bűvész is jól érzi magát! Sőt..... szerintem a legfontosabb, hogy mi é... (2013.11.24. 22:51) Metódus VS hatás
  • Benke Smith (törölt): Az enyémet kihagytad... (2013.11.24. 22:44) A 26. Corodini Kupa kampánya
  • Migmir: magamra nem, de egy régebbi borítóképemre ráismertem :D (2013.11.23. 14:20) Legyél bűvész – a Facebookon is!
  • : Nagyon jó volt a verseny (változatos, humoros), és a gálaműsor is!!! :-) Minden fellépő a legjobb ... (2013.10.14. 18:34) Lezajlott a 26. Corodini Kupa
  • Máté Levente: Profi ahogy általában ! Továbbra is várjuk, illetve van igény közös projectekre is ;) (2013.08.26. 19:02) FTO – Lepkegyűjtő

Címkék

11 (1) 1914 (1) apollo (1) archív (4) army (6) axel (1) bankjegy (1) bend (1) beszámoló (5) bicycle (1) bill (1) bűvészet (13) bűvész blog (2) bűvész tábor (1) card (9) cardistry (7) cdm (1) change (1) coin (1) copperfield (1) Corodini (7) Corodini Kupa (6) d+m (4) daniel madison (6) dave (1) daves (1) david stone (1) deck (2) drift (1) effekt (1) ekloga (1) ellusionist (3) elmélet (20) előadás (24) érme (1) factory (2) fesztivál (1) Figró (2) film (2) filmklub (1) flamingo (1) flöris (4) flourish (6) fto (9) greatest (2) hajlítás (1) Harry Potter (1) hogy ne (2) hornets (1) idézet (4) inspiráció (3) Joshua Jay (1) JourneyBP (1) just for fun (9) karácsony (1) kardistry (1) karnival (1) kártya (9) knights (1) komikus (3) konferencia (2) kritika (6) Kurt Demey (1) legjobb (1) magic (1) magician (2) magician army (5) mentalizmus (7) molnár szabolcs (1) money (1) művészet (9) mystique (2) ninja (1) Nyersvas (1) nyitó (1) opener (1) óra (1) pakli (5) parafenomén (1) penguin (1) pénz (1) poén (10) Rahat (1) retró (1) robert houdin (2) samurai (1) sharpie (1) sike (2) sorozat (1) szabadulás (2) szeminárium (3) templar (1) the1914 (1) theory (2) thomas (2) thru (1) titok (1) történelem (2) trick (1) trükk (5) tutorial (1) tv show (4) új (1) újbűvészet (9) um (20) underground (9) varázslat (3) vex (1) vice (1) videó (27) vizsga (1) watch (1) workshop (4) Címkefelhő

Hogyan védekezzünk a heckler ellen? (archív)

2011.12.07. 20:10 Gyertyán Balázs

Épp egy trükköt mutatsz, amikor hirtelen valaki bekiabál: Ezt ismerem! De ennyivel nem éri be. Folyton beledumál az előadásba, tippelget, hogy hogyan csinálod, és ezzel nem csak téged idegesít fel, de a többi néző szórakozását is elrontja. Ismerős a helyzet? Akkor bizony te már találkoztál hecklerrel!

De mi is az a heckler? Sajnos erre nincs magyar szavunk, a SZTAKI szótár is csak így határozza meg: szónokot közbeszólásokkal nyugtalanító személy. Az az ember, akinek (látszólag) az a célja, hogy tönkre tegye a műsorodat. Lássuk hát, mi motiválja őt, és mit tehetsz te, hogy ne döntse romba a showt.

 

A legtöbb ember automatikusan arra gondol: az egyetlen lehetőségem, hogy úgy megalázom a többiek előtt, hogy kénytelen lesz csöndben maradni. Ez azonban nem a legjobb megoldás.

A legfontosabb szabály, hogy ne jelöld meg a heckler címkével. Kezeld nézőként. A heckler ugyanis nem akar mást, mint figyelmet. Végülis miért ne oszthatnád meg a rivaldafényt mással? Ő csak szeretné, ha bevonnád az előadásba, interakciót akar veled, és egy close-up bűvésznél ez nem halálos bűn (sőt, ez a műfaj lényege). A visszaszólást semmikép nem ajánlom, egyrészt kiesel a szerepedből, másrészt könnyen szócsatává fajulhat, ami minden, csak nem szórakoztató.

 

A másik tény, amivel szembe kell nézned: a heckler indikátor. Azt jelzi, hogy nem vagy elég jó. Ha az előadás széteső, a szöveg akadozik, vagy a műsor vontatott, akkor bizony unatkozni kezdenek az emberek, és ennek az is lehet következménye, hogy beleszólnak. Ugyan ez a helyzet a csúnya fogásokkal és a mutyizással.  A legtöbb ember udvarias, amikor lát valami gyanúsat, de van, aki ezt be is mondja (és ha a heckler látott valamit, akkor jó eséllyel azok is, akik nem hívták fel erre a figyelmed).

A legjobb védekezés tehát egy összeszedett, logikusan felépített, többször elpróbált előadás (ez ugye elég alap), láthatatlan fogások, na és persze jó trükkök. Ha ennek ellenére kötekednek néhányan (márpedig ez bármikor előfordulhat), a következő néhány tipp segíthet:

 

Dolgozz együtt vele, hagyj neki teret, egyesítsétek erőiteket, hogy valami közös jó dolog süljön ki az egészből. Ne küzdj ellene. Csak kacsints rá, és mosolyogj, ha pl. azt mondja, tudom, hogy csinálod. Ha nem veszi az adást, mond: „Ne áruld el nekik… szedjél érte pénzt később… ha már befejeztem. Vagy ha megszakítanak, csak dermedj meg: ne szólj, ne mozdulj, amíg be nem fejezik (bár ez kicsit tanáros).

 

A heckler is ember, ne ijedj meg tőle, hallgasd meg mit mond, légy barátságos, ne oktasd ki és ne félj attól, hogy csatlakozzon a mókához.

Legyél felkészült, de rugalmas: ne félj eltérni a szövegtől, ha a szituáció úgy adja. Nem veszíthetsz semmit, de sokat nyerhetsz vele. Ne feledd, a bűvészet legfőbb célja a szórakoztatás, ennek kell mindent alá rendelni. Ha megtudja a titkot, de közben szórakozik, úgy is jó (amíg ezzel nem rontja el mások szórakozását). A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy megsértődsz, és abbahagyod a bűvészkedést. Épp ezért mindig legyen a tarsolyodban néhány automata trükk, amit kiadhatsz a kezedből, és amivel nem tudsz besülni; mindig maradj higgadt és barátságos, és akkor nem kell megijedned a hecklerektől!

 

A kommentekbe persze nem csak a cikkre lehet reagálni, de bármilyen heckler történet jöhet: ki mivel találkozott, és hogy oldotta meg a problémát.

Szólj hozzá!

Címkék: archív elmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://undergroundmagic.blog.hu/api/trackback/id/tr313446533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása