Underground Magic

Az Underground Magic (avagy UM) 2008. őszén alakult meg, amikor 10 fiatal bűvész összeállt, hogy felkavarja kicsit a magyar bűvészet állóvizét. Nem a világot akarjuk megváltani, pusztán létrehozni egy közösséget, és egy felületet, ahol a fiatal bűvészek megmutathatják magukat a nagyérdeműnek, ahol elmondhatjuk, mit gondolunk mi a bűvészetről, és ahol közelebb hozhatjuk a csodát a hétköznapi emberekhez.

Friss topikok

  • Benke Smith (törölt): Nincs azzal semmi baj, ha a bűvész is jól érzi magát! Sőt..... szerintem a legfontosabb, hogy mi é... (2013.11.24. 22:51) Metódus VS hatás
  • Benke Smith (törölt): Az enyémet kihagytad... (2013.11.24. 22:44) A 26. Corodini Kupa kampánya
  • Migmir: magamra nem, de egy régebbi borítóképemre ráismertem :D (2013.11.23. 14:20) Legyél bűvész – a Facebookon is!
  • : Nagyon jó volt a verseny (változatos, humoros), és a gálaműsor is!!! :-) Minden fellépő a legjobb ... (2013.10.14. 18:34) Lezajlott a 26. Corodini Kupa
  • Máté Levente: Profi ahogy általában ! Továbbra is várjuk, illetve van igény közös projectekre is ;) (2013.08.26. 19:02) FTO – Lepkegyűjtő

Címkék

11 (1) 1914 (1) apollo (1) archív (4) army (6) axel (1) bankjegy (1) bend (1) beszámoló (5) bicycle (1) bill (1) bűvészet (13) bűvész blog (2) bűvész tábor (1) card (9) cardistry (7) cdm (1) change (1) coin (1) copperfield (1) Corodini (7) Corodini Kupa (6) d+m (4) daniel madison (6) dave (1) daves (1) david stone (1) deck (2) drift (1) effekt (1) ekloga (1) ellusionist (3) elmélet (20) előadás (24) érme (1) factory (2) fesztivál (1) Figró (2) film (2) filmklub (1) flamingo (1) flöris (4) flourish (6) fto (9) greatest (2) hajlítás (1) Harry Potter (1) hogy ne (2) hornets (1) idézet (4) inspiráció (3) Joshua Jay (1) JourneyBP (1) just for fun (9) karácsony (1) kardistry (1) karnival (1) kártya (9) knights (1) komikus (3) konferencia (2) kritika (6) Kurt Demey (1) legjobb (1) magic (1) magician (2) magician army (5) mentalizmus (7) molnár szabolcs (1) money (1) művészet (9) mystique (2) ninja (1) Nyersvas (1) nyitó (1) opener (1) óra (1) pakli (5) parafenomén (1) penguin (1) pénz (1) poén (10) Rahat (1) retró (1) robert houdin (2) samurai (1) sharpie (1) sike (2) sorozat (1) szabadulás (2) szeminárium (3) templar (1) the1914 (1) theory (2) thomas (2) thru (1) titok (1) történelem (2) trick (1) trükk (5) tutorial (1) tv show (4) új (1) újbűvészet (9) um (20) underground (9) varázslat (3) vex (1) vice (1) videó (27) vizsga (1) watch (1) workshop (4) Címkefelhő

Mi az az Underground Magic?

2012.01.30. 23:36 Gyertyán Balázs

MI AZ UNDERGROUND? Nemhivatalos művészet. Olyan művészeti "mozgalom",
amely nem támogatja és nem támadja az establishmentet, hanem kívül áll
rajta. Ha igazi, szervezett mozgalom volna, azzal is a felszíni világ
játékát játszaná. Nem tiltja el híveit a politikai témáktól, hiszen
egyáltalán nem tilt és parancsol, de ilyen téma felbukkanása mindig
az illető művész magánügye. Az underground koordinátái szabadon mozgó
koordináták. Mit akar a magyar underground? Azonosíthatatlan,
elemezhetetlen, kívülálló, megfoghatatlan, korrumpálhatatlan művészet
lenni. PRIVÁTMŰVÉSZET. Kihez szól? Önmagához. A művészek egymáshoz.
Mindenkihez, aki jóindulatúan érdeklődik iránta. Elismerést nem vár,
de jól esik neki. Milyen kapcsolat van az undergroundosok között?
Baráti. Az underground anonym. Az underground belterjes. Az underground
fütyül a hírnévre és az eredetiségre és a szerzői jogokra. Az underground
bölcs és blőd. Az underground semmilyen. Az underground szabadságban tobzódik.

(Hap Béla: Halk magyar underground-kiáltvány, "Szétfolyóirat", 1973. február)
 

Az underground nem azt jelenti, hogy X kelléket használjuk, vagy Y trükköt mutatjuk be. Az underground egy angol nyelvű kifejezés, szó szerinti magyar fordítása: „a földfelszín alatti”. A kifejezést gyakran használják „az általánosan vagy hivatalosan elfogadottól eltérő, kevesek által ismert” dolgok jelzőjeként, főleg az egyes művészeti ágakban. Ilyen értelemben létezik például underground zenekar, underground szerző, underground színház, és underground bűvészet is. Az underground stílus, mellékág, egy szűk kör irányzata, épp ezért személyes és közösségi. Azért olyan nehezen megfogható, mert relatív: az éppen uralkodó fő csapásiránytól (mainstream) függ, hogy mi az underground.
De milyen az underground bűvészet? Mindenekelőtt újszerű. Az „underground” jelző a bűvészet új generációját jelzi. Azt a generációt, amelyik már nem Rodolfó trükkjein és bűvészdobozain nőtt fel. Azokat a fiatalokat, akik a bűvészet alapjait már az internetnek hála külföldről sajátították el, akiknek már egy kattintással elérhetővé váltak a legféltettebb titkok is. Ez a kényelmi helyzet pedig teljesen más gondolkodást alakított ki bennünk, más elképzelésekkel és más stílussal. Az underground bűvészetnek nem a baseball sapka vagy a szakadt farmer a lényege, és nem is a street magic, hanem a szakítás az eddigi konvenciókkal.
Félreértés ne essék, az „underground magic”-et itthon nem mi alapítottuk meg, már létezett. Az oldal "csak" összefogni, népszerűsíteni igyekszik azt mind a bűvészek, mind a laikusok körében.

A klasszikusokkal sincs semmi bajunk nincs, szeretjük a klasszikus trükköket, a klasszikus hatásokat, a klasszikus fogásokat, a klasszikus palmázst és a klasszikus forszírt. De hiszünk abban, hogy az a kép, ami a bűvészetről ma az emberek fejében él, igenis megváltoztatható és megváltoztatandó! Ezen dolgozunk, együtt, mi, underground bűvészek.

1 komment

Címkék: underground elmélet bűvészet um

A bejegyzés trackback címe:

https://undergroundmagic.blog.hu/api/trackback/id/tr653982259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TienLevy 2012.01.31. 00:28:59

Jó cikk, jó cikk. Just keep it funky
süti beállítások módosítása